RWP Audio • Video • Lighting viert 25 jaar muziek, licht en geluid

NISTELRODE – “25 jaar, wat een tijd. Zo vlug gegaan, met vele hoogtepunten en heel af en toe een dieptepunt(je). Maar bijna altijd een mooie gestage groei”, zo begint Robbie Van der Wijst zijn verhaal over 25 jaar ondernemen. Het feest zal even moeten wachten, maar Robbie wilde op gepaste wijze toch zijn ‘werkmaotjes’ bedanken en laten weten dat hij het zonder hen niet kan.

“Ik was een jaar of 9 en kocht mijn allereerste LP bij Jan Rijkers van Koos Alberts. Thuis op mijn slaapkamer draaide ik deze grijs. Ik kende de teksten al snel helemaal en zong het mee, zelfs met Amsterdams accent”, vertelt Robbie over zijn eerste contact met zijn grote passie: de muziek.

Doorzetten
Hij gaat verder: “Zo kwam het dat ‘ons pap’ me op gaf voor een soundmix show in de Zwaan in Berlicum. Drive-in-show American Dream van Toon van Alebeek uit Den Dungen zorgde daar voor het geluid en amusement. Daar deed ik mee als menneke van 10 jaar en zong daar live “Jiijjjjjjjjj komt nooit meer terug…’ en ‘Ik verscheurde je foto…’.  Na een paar voorronden waar hij steeds eerste werd, was daar de finale. Ook hierbij werd hij eerste en superblij met een grote beker én een vaantje keerde hij huiswaarts. “Ik voelde me al een grote artiest”, lacht hij hartelijk. “Niet in de gaten dat ik de enige was in mijn categorie: ‘live zang onder de 12 jaar’, maar toch.”

Oefenen
Vele soundmix shows deed hij daarna mee en kwam vaak met de eerste prijs ook thuis. Tot een jury met daarin Jacques d’Ancona toe, wat ook de eerste kennismaking was met een drive-in discotheek, geluid en licht. Robbie: “Mijn eerste keer een ‘feestje draaien’ voor meester Jan van Doorn, in de 5e klas op de Beekgraaf in Nisseroi samen met John Meijer met discotheek Ro-Jo studio. Hierna veranderde de naam nog wel eens naar onder andere: Studio Maniac en Dutch Dream.”
Zijn eerste officiële feestje was voor ome Sjef die 40 jaar werd, dit is 33 jaar geleden en deed hij samen met zijn ‘bruur’ Hertwin. Met twee pick-ups, cassette decks, singeltjes en lp’s van zijn ouders én Joke en Reentje van Zaal de Hoefslag werd de middag volbracht. “En niet te vergeten twee prachtige oranje zwaailampjes als lichtshow. Wauw!!”

Groei
Al snel volgden de feestjes elkaar op van: konijnen- en hamsterclub, vogelvereniging, vlooienmarkt, voetbalclub en oma die 100 werd. “We kregen steeds meer succes en de Abraham-, Sarah en 25-jarige bruiloft feesten losten elkaar af. Voor wel 100 gulden, werd door mijn bruur, ons pap en mezelf de geleende open aanhanger van Rien Geurden ingeladen, met al onze spullekes. Later mochten we een busje van Hein van Driel gebruiken voor weinig geld.

Al de singeltjes en lp’s kocht ik vaak op rommelmarkten. Op de fiets naar de vrije markt in Cuijk en kwam dan blij terug met prachtige exemplaren, zoals; ‘Kiddy kiddy kiss me’, ‘Comment ca va…’ en ‘Ik krijg een heel apart gevoel van binnen’. Mijn broer kreeg rond zijn zestiende andere plannen en vond het mooi geweest met zijn ‘DJ carrière’. Ik ging gestaag door… .”

Zelfbouw speakers werden in elkaar getimmerd en tot in den treuren getest in de schuur. De buren Harry en Joke Kortenhof zullen wel eens gedacht hebben. In de smalle gang naar de voordeur kwam apparatuur te staan, zo vol dat op een gegeven moment iedereen achterom moest om nog binnen te kunnen komen. Later kreeg Robbie een stukje opslag bij de boerderij van Adriaan(tje) Verstegen. Met het busje van vervoerservice Van Driel reed zijn vader: Robbie en zijn apparatuur, inmiddels naar steeds grotere feesten, kermissen en carnaval.

Lekker bezig blijven
Een gemiddelde week van zijn 14de, tot zijn 16de jaar was als volgt: maandag t/m vrijdag naar de Mavo in Heesch en een krantenwijk ‘s morgens van 06.00-07.30 uur, die hij ook op zaterdagmorgen deed.
Woensdag, vrijdagmiddag, zaterdag en zondag overdag auto’s wassen bij Van Driel en vrijdagavond en zaterdagavond ging hij vaak ‘Deejay’tje spelen’ in de avond. Al de guldens die verdiend werden gingen op in de drive-in-show ‘Atlantic’ zoals die inmiddels heette.
“Inmiddels was ik 18 jaar en kocht gelijk een oude Mercedes bus, wat was ik daar blij mee. De zaken liepen goed en ik draaide erop los. In die tijd regelmatig voor Catering van Heijst het land in om in feesttenten te draaien in o.a. Halle, Lichtenvoorde, Varsseveld, Baarle-Nassau, enzovoort. In Nistelrode en omgeving werd ik vaak gevraagd door onder andere Rian Pittens en later Mark Verwijst bij ’t Pumpke. Peter v.d. Akker, Brouwershoeve; Jos & Marietje, Bar-zaal ’t Maxend; John v.d. Bogaard, café Tramstation; Toon van Duren, zaal v.d. Ven.”

Officieel

Het was begin 1995 dat Peter v.d. Akker hem aanspoorde om me toch maar eens in te gaan schrijven bij de Kamer van Koophandel. Op 1 mei 1995 was het dan zover, de officiële start van v.d. Wijst Geluidsservice. Het ging voortvarend, discotheek 2 volgde: die vaak bemand werd door zijn zwager. “De eerste grote investering: een complete nieuwe geluidsinstallatie van JBL, de soundpower serie. Met 18.000 gulden reed ik naar Rouvoet, het tegenwoordige Output.

Rond 1997 waren de eerste ‘werkmaotjes’ in het weekend nodig, Koen v.d. Bogaart en Syme Geurts. Vele ‘werkmaotjes’ volgde daarna nog, de een kort, de andere langer. Maar met de meeste heb ik nu nog altijd contact.”

Apparaat
Er werd licht aangeschaft 2x fourbar par64 met dimmer. “Wat een licht gaf dat.” Discotheek 3 en 4 waren nodig. Er werd materiaal aangeschaft voor bandjes, en video apparatuur kwam er bij in het assortiment. Op alle fronten werd er uitgebreid. v.d. Wijst geluidsservice werd omgedoopt tot v.d. Wijst licht en geluidstechniek.

In 2000 werd het 5-jarig bestaan gevierd in de Brouwershoeve met bendje Rebel en DJ Marcel van v. Alebeek geluidsservice. 150 personen: familie, vrienden en klanten bij elkaar. De zaal aangekleed met licht en geluid. Prachtig feestje. Rond 2003 kwam het huidige logo en de naam op alle materialen, auto’s, et cetera, te staan.

RWP Audio & Lighting.

“In 2004 werd de overname van v. Alebeek Geluidsservice in Den Dungen rondgemaakt. Ik nam daar veel materiaal, klanten en diversen ‘werkmaotjes’ over. De groei was in een klap 100%, hard werken om dat te proberen in goede banen te leiden. Mooie klanten van toen, waar we nog altijd huisleverancier van zijn o.a. Roger Scheurs (Orangerie toen, nu Loco Enzo), en Boer Goossens. Trots…!”

2005 was het weer tijd voor een mooi feestje, ditmaal was Café ’t Tramstation op een doordeweekse maandag ‘the place to be’ om het 10-jarig bestaan te vieren. Robbie: “Met een Ierse live artiest de gehele avond, had ik de avond van mijn leven. Laailaaidelaaihooo….”

Stil

Een pittige, maar mooie tijd brak aan, die begon met een bijzondere vriendschap. Robbie: “Cliff Benjamins kwam bij me werken, vele mooie klussen hebben we samen gedaan. Wat kon die draaien! En sterk dat ie was. Regelmatig stond helaas de Dungense brug wel open, dat ie net altijd effe wat te laat was. Maar die tijd had ik nooit willen missen.
Cliff overleed helaas in maart 2016… Stil in mij… “

Groot
In de jaren daarna was er steeds een constante groei van klanten en materiaal. De klussen werden groter, verder weg en ingewikkelder. Er werd licht, geluid en beeld verhuurt en verkocht op vele plekken in Nederland, maar vaak tussen Eindhoven, Oss en Nijmegen. De werkzaamheden en diensten die RWP leverden, o.a.: bandjes mixen, deejays, artiestenbegeleiding, video, verhuur materiaal voor licht, geluid en beeld , beurzen, podiumbouw en uitvaarten.

Ook diverse speciale effecten met o.a. geurmachines, vuurfonteinen, luchtkussens werden toegevoegd. Er kwamen vaste ‘werkmaotjes’ werken, dit was een mooie tijd en nog; met Rens van Zeeland, Nick v.d. Steijn, Kevin ter Heerd, Davey van Deursen, Stefan Raaijmakers, Martijn Timmers, Kevin Hulten, Eric van Erp, Dries Verstegen, Joris Timmers, enzovoorts.

Jubileum
2011 werd het 15-jarig bestaan van RWP gevierd in onze eigen loods, compleet omgebouwd tot feestpaleis. “We zijn dit natuurlijk wel gewend om te doen voor events, cateraars of bedrijven die feest in een loods geven, maar nu kon het mooi bij ons zelf. Qua opbouw hield het niet op… hier nog een lampje, daar nog een speaker, hier nog wat confetti, daar nog een doekje … We waren in ons eigen snoepwinkeltje terecht gekomen”, en had meer lading dan alleen een jubileum, gaat Robbie verder: “Dit feest was ook het uitzwaaifeest voor me, ik ging het pittoreske, idyllische Nistelrode verlaten om te gaan wonen in Sint-Oedenrode. RWP bleef ‘vaneiges’ wel in Nistelrode.”

In Sint-Oedenrode kreeg RWP er al vlug mooie klanten bij. RWP Audio • Video • Lighting werd rond 2016 het nieuwe logo. Het bleef doorgaan met een groei van 5% tot 20% per jaar.  Andere leuke ideeën ontstonden:

Gobolatenmaken.nl

Gobolatenmaken.nl maakt gobo’s voor events, openingen, musea, bedrijven etc…
Ook verkoopt en installeert het de projectors. Klanten zijn o.a. Rijksmuseum, Ziggo Dome, maar ook veel bedrijven en particulieren in Nederland en België.

Huureenbruinekroeg.nl

Huureenbruinekroeg.nl kwam ook om de hoek kijken. Van buiten is het een truss-tent, maar de binnenkant is geheel ingericht als bruine kroeg. Inclusief vloer, bar, wanden, piano, Perzisch tapijt, kroonluchters, brocante schilderijen en lampen et cetera.
Mooi concept, ook los te huur!

“Door de ruim 25 jaren heen veel gesjouwd, vele leuke mensen, klanten en ‘werkmaotjes’ ontmoet. Ik ben hier erg dankbaar voor! Het 25-jarig bestaan zou uiteraard gevierd worden, maar kan nu helaas niet doorgaan. Iedereen enorm bedankt voor het vertrouwen in mij en de jarenlange trouwe inzet van alle ‘werkmoatjes’; ik hoop dat we zo nog vele jaren door mogen gaan.”, besluit Robbie dankbaar.

RWP Audio Video Lighting
RWP Audio Video Lighting
RWP Audio Video Lighting
RWP Audio Video Lighting